כמו בכל סוג של עבודה, כאשר עובדים עם בטון, חשוב לשמור על בטיחות מקסימלית וכדי לעשות זאת, יש להכיר לעומק את החומר שאתו עובדים, לרבות את התכונות שלו. אחת התכונות שהכי משפיעות בעת עבודה עם חומרי גלם היא משקל. למשקלו של חומר הגלם ישנן השפעות רבות, וכאשר לא לוקחים את המשקל בחשבון בכל עבודה שמבצעים עם בטון, מסתכנים בהשלכות הרות גורל. 

מהו משקל סגולי של בטון?

משקלו הסגולי של חומר יהיה יחסי למשקלם של מים באותו נפח וטמפרטורה. המשקל הסגולי מייצג את צפיפות החומר, כאשר הצפיפות נמדדת ביחידות של מסה לנפח (גרם לסמ"ק או ק"ג למטר מעוקב) מה שאומר, שחומר שצפיפותו גבוהה יותר ישקע במים, בעוד שחומר שצפיפותו נמוכה יותר יצוף. כאשר רוצים לדעת מהו משקל סגולי של בטון, המדד יהיה עבור קוב בטון אחד ובעגה המקצועית – מטר מעוקב של בטון. קוב בטון זו קובייה של מטר על מטר. 

המשקל של בטון נגזר מכמה וכמה משתנים, כאשר ההבדל העיקרי נובע מחומרי הגלם מהם הבטון מיוצר. ישנם חומרי גלם שהופכים את הבטון להרבה יותר קל, בעוד שהבטון הרגיל יהיה מורכב מחומרים יותר קשיחים וכבדים ויכלול חצץ, מה שיעלה את משקלו הסגולי. לעומת זאת, בטון קל לא כולל חצץ בתערובת ולכן משקלו הסגולי יהיה נמוך יותר. 

איך החצץ משפיע על משקל סגולי של בטון?

כאשר מודדים משקל סגולי, מודדים את צפיפות החומר (המסה), ועל כן העובדה שיש או אין חצץ בתערובת הבטון יכולה להשפיע במידה משמעותית. משקלו הסגולי של הבטון מושפע מדחיסות החומר וכאשר אין חצץ אלא מרכיבים אחרים, מסת החומר תהיה פחות דחוסה ומשקלו של הבטון יהפוך להיות קל יותר. 

כמובן, שבמקום החצץ נעשה שימוש בתחליפים שקיימים כיום בענף הבניה ומיועדים למטרה זו בדיוק. 

בואו ננסה לתרגם זאת למספרים

ישנם סוגים שונים של בטון ולכל סוג יש מאפיינים שונים. כאשר בין המאפיינים העיקריים נמצא המשקל הסגולי. בטון שמשקלו 500 ק"ג למטר מעוקב אינו כולל רק את המלט והחול המוכרים אלא משלב גם חומר מקציף אשר יוצר מסה נקבובית עם תאי אוויר. כתוצאה מכך, משקלו של הבטון יהיה נמוך יותר והוא יציע בידוד גבוה יותר. 

המשקל של בטון רגיל יכול לנוע בין 1800 ל-2500 ק"ג למטר מעוקב. סוג זה של בטון יכיל חצץ ושברי חול, לרוב אלו יהיו חומרי מילוי מינרלים וחול קוורץ. מעבר לכך הוא כולל גם מלט ומים אשר תורמים למשקלו ודחיסותו. סוג זה של בטון הוא גם הנפוץ ביותר לתהליכי הבניה השונים. 

מלבד שני אלו, יש גם בטון שמשקלו הסגולי כבד במיוחד ונע בין 2.5 ל- 3.5 טון למטר מעוקב. הדחיסות הגבוהה נובעת משילוב בין חומרי מילוי מינרלים והמסה הגבוהה הופכת את סוג הבטון הזה לאידיאלי עבור יישומי בניה תעשייתיים. 

ובשורה התחתונה, משקלו הסגולי של הבטון מושפע מהחומרים שהוא מכיל בתוכו ומצפיפותם. 

למה צריך לדעת את המשקל הסגולי של בטון?

כאשר מתכננים מבנים או רוצים לעבוד עם בטון בכל דרך שהיא חשוב לקחת בחשבון סוגיות כמו משקלים. למשל אם מבצעים חיתוך או ניסור בטון, ישנה חשיבות מכרעת למשקלו של הבטון בעת בחירת שיטת העבודה והכלים. כאשר יודעים מה המשקל ניתן למנוע נזקים משניים ולהבטיח שהעבודה תהיה יותר בטיחותית. כמו כן, כאשר מתכננים מבנה מסוים חשוב שכל היסודות יעמדו בעומסים ושלא יתקיימו מפגעים בטיחותיים.

למידע נוסף על בדיקות בטון >