מחלקות

גיאומכניקה

גיאומכניקה

בדיקה: גיאומכניקה

גיאומכניקה

בדיקה: גיאומכניקה

המעבדה הגאומכנית עוסקת בבדיקת התכונות הפיסיקליות והמכניות של קרקע וסלע, בעיקר לצורכי תכנון. כחלק ממכלול השירותים ניתן ליווי גאולוגי לסקרי קרקע שונים באתר הלקוח ובמעבדה. ברשות המעבדה מכונות קידוח ייעודיות המתאימות לביצוע סקר קרקע הכוללות ציוד ייעודי לבדיקת שדה – SPT, VT, פרסיומטר.

סרטון הדגמה

קידוחי ניסיון ובדיקות מעבדה לסקר קרקע

סוגי בדיקות:

גאומכניקה – מה זה בדיוק?

גיאומכניקה היא מדע הנדסי והיא עוסקת בסיווג הקרקע בהתאם לתכונות המכניות שלה כמו למשל גמישות, חוזק, יכולות ספיגת מים, חדירות ומשקל סגולי. מדע זה נותן מענה לתחום ההנדסה האזרחית, בו צריכים להתקיים יחסי גומלין בין הקרקע לבין מבנים מלאכותיים כמו למשל גשרים, סכרים, בניינים וכדומה. המטרה של גיאומכניקה היא לאפשר לתכנן את המבנים הללו, לרבות את היסודות התומכים שלהם, כך שיוכלו להתמודד טוב יותר עם עומסים מסוגים שונים.

סוגי בדיקות קרקע

כדי לבצע תכנון הנדסי מכל סוג, יש צורך להכיר את ההתנהגות הפיזיקלית של קרקעות וסלעים, ובמילים פשוטות: ללמוד על התכונות של הקרקע באותו אזור. כדי להכיר את אותן התכונות, יש לבצע בדיקות קרקע שונות ומגוונות. בעזרת בדיקות קרקע ניתן ללמוד המון דברים על הקרקע כמו למשל מה העומק של מי התהום, מה תכולת האוויר בקרקע, מה חוזקה במצבים שונים, מה גודל הגרגירים של האדמה ועוד. 

הבדיקות מתבצעות בהתאם לפרויקט המתוכנן. ככל שהוא גדול ומורכב יותר, כך גם הבדיקות יהיו מפורטות ומדויקות יותר, כאשר ישנם שני סוגים עיקריים של בדיקות והם:

בדיקות מעבדה – סקר קרקע

לקיחת דגימות קרקע וביצוע בדיקות מעבדה שונות כדי להגדיר את הקרקע ולסווג אותה יותר טוב בהתאם למאפיינים ולממצאים השונים. בדיקה זו מוכרת גם בשם – סקר קרקע.

מטרתו של סקר קרקע היא לוודא שהקרקע אינה מזוהמת בשום בצורה. הבדיקה מתבצעת בהתאם להנחיות של המשרד להגנת הסביבה, ובמסגרתה, נלקחות דגימות קרקע ונבדקות במעבדה מקצועית. סקר קרקע זו בדיקה שלרוב אינה מבוצעת סתם כך, קודמות לה בדיקות סקר נוספות כמו סקר היסטורי וסקר גז קרקע, ובהתאם לממצאים שלהן יוחלט אם לקחת דגימות למעבדה.

המטרה של בדיקות אלו היא לקבוע אם ישנם מזהמים בקרקע, למדוד ולמפות את ריכוזם בקרקע, כמו גם את מידת הסיכון הנשקף מקיומם, בהשוואה לערכי הסף המותרים. במידה ובבדיקות הסקר מתגלה כי הקרקע דורשת טיפול התואם להנחיות ומדיניות המשרד להגנת הסביבה, אז תוצאות הבדיקה יכללו גם המלצות שיעזרו לתהליך השיקום של הקרקע המזוהמת.

יועץ הקרקע מעביר למעבדה מוסמכת ומאושרת, את תכנית החקירה הגיאוהנדסית בה מפורטות הנחיות לסוגי הקידוחים הנדרשים, כמויות ומיקום הקידוחים, וסוגי הבדיקות הנדרשות לקרקע, והמעבדה מבצעת את בדיקות סקר הקרקע.

בדיקות שדה – קידוחי ניסיון

בדיקות שמבוצעות בשטח על ידי קידוחי ניסיון בקרקע, חפירת בורות מחקר, בקרת דריכת עוגנים וברגי סלע, ניסיונות העמסה, בדיקות צפיפות שונות ועוד.  

קידוחי ניסיון מאפשרים לנו לדגום ולבצע סקרי קרקע וכך להשיג את המידע המדויק ביותר עבור השטח אותו בודקים, מה שמהווה חובה מקדימה לכל תכנון הנדסי. המטרה של קידוחי קרקעות היא לאפיין את מרכיבי הקרקע וצפיפותה לצורך תכנון היסודות של המבנה, כאשר בתום הקידוח, בוחנים את הממצאים ומחליטים על סוג הביסוס הנדרש. 

קידוחי קרקע יכולים לספק אינדיקציה לגבי מצב השטח ולוודא שהוא לא מהווה סכנה בטיחותית, לכן חשוב מאוד לבחור בחברה מקצועית ומנוסה שתוכל לספק את המידע המדויק ביותר על הקרקע. מטבע הדברים תהליך זה הכרחי וגם בכוחו לחסוך המון טעויות הרות גורל, כל שכן השקעה כלכלית גדולה שלא לצורך, לכן חשוב לבצע קידוחי קרקע בצורה כמה שיותר מקצועית על ידי מומחים לתחום ותוך התייחסות לסוג הקרקע ושימוש בציוד המתאים ובטכניקות העבודה הנכונות.

מה המטרה של גיאומכניקה?

כל מבנה מפעיל עומס על הקרקע. באמצעות גיאומכניקה ניתן לאפיין את הקרקע ולהבין מה מידת העומס שהיא תוכל לשאת מבלי לשקוע או להיהרס. בהתאם לכך ניתן לתכנן את יסודות המבנה ואת שיטת הביסוס שלהם. כמו כן בהתאם לבדיקות ניתן לתכנן יותר טוב את גודלם הגאומטרי של מבני תמך. 

כמובן שכדי שהתכנון יהיה כמה שיותר מיטבי יש לראות את התמונה הגדולה ולבדוק לעומק את כל רובדי הקרקע ולשם כך יש לבחור בחברה מקצועית. סיסטם מעבדות מתקדמות בע"מ זו מעבדה מתקדמת מסוגה בישראל אשר מעניקה מגוון רחב של שירותים בתחום, בעלת 20 שנות ניסיון ומבצעת בדיקות בפריסה ארצית בהסמכת הרשות להסמכת מעבדות ובאישור הממונה על התקינה במשרד הכלכלה והתעשייה.

להצעת מחיר ופרטים נוספים:

פרטי המחלקה: